Особливості мовленнєвого розвивального середовища

Центральною фігурою освітнього процесу є дити­на — мовленнєва особистість. Пошук і забезпечення природовідповідних компонентів середовища, які б до­помагали її повноцінному становленню, триває у роботі зі старшими дошкільниками. Основою розвивального середовища для становлення такої особистості є забез­печення доброзичливої атмосфери, де б дитині нада­валося право на мовленнєву активність, на довіру, на помилку та доброзичливе ставлення.
Перший і найваж­ливіший компонент успішного процесу — насичення мовленнєвого середовища, в якому постійно чи тим­часово перебуває малюк, зразками рідної мови. Дити­на може розвиватися як представник людства і як його рівноправний член лише під впливом мовлення людей, які її оточують.

Все, що живе на світі, уміє говорити,
Уміють розмовляти зайці і зайченята,
По-своєму говорять і риби серед моря,
І у садочку пташка, і у траві комашка.
Говорять навіть квіти з блискучими зірками.
А як говорять діти? Так, як навчає мама...

Мовлення дитини є особливою формою її діяльності й особливим результатом її зусиль в освоєнні життєво­го простору. Це найважливіший у житті інтелектуаль­ний подвиг. З огляду на те, що саме мовлення дорослих впливає на дитяче мовлення, виокремлюємо насліду­вання як важливий шлях до набуття мовленнєвої компетентності. Наслідуючи, малюк сприймає і переймає як єдино правильні, незмінні ті способи мовленнєвого спілкування, які побутують у середовищі, де він зрос­тає.

Центральною фігурою освітнього процесу є дитина — мовленнєва особистість

Середовище тоді набуде вільного розвивального зміс­ту, коли дитина самостійно зможе обирати однолітків для спілкування або гри, трудової чи іншої діяльності, зважаючи на взаємну прихильність, територіальне пере­бування, враження від попередніх контактів. Це перед­бачає наповнення її досвіду такими способами і формами мовленнєвої взаємодії, які б варіювалися залежно від тривалості контактів, кількісної та статевої характерис­тик угруповань, від змісту діяльності. Важливо наголо­сити, що дитина є дослідником та експериментатором не лише щодо обладнання, іграшок чи природних явищ, а й щодо власного мовлення.

Тривале перебування дитини серед однолітків викли­кає не лише приємні піднесені емоції, а й спірні питан­ня, конфліктні ситуації, що оголюють її болісні душевні пошуки гуманістичних орієнтирів у діях, вчинках, ви­словлюваннях. Уникнути їх не можна, позаяк вони теж є способом набуття досвіду спілкування, мовленнєвої взає­модії. Це уроки сили слова, його впливу на партнера, ключ до виходу з конфліктної ситуації та життя у злагоді.

Пріоритетами для розвивального середовища мають бути спілкування, обговорення, мовленнєво-творча ді­яльність, роздуми вголос без остраху помилитися чи мати іншу думку, ніж дорослий. Підставою до виник­нення власної позиції дитини є її життєвий досвід, а він набувається, накопичується й реалізується кожним по- своєму. Оцінімо шлях малюка, який не завжди буде нами запланований, передбачуваний за формою чи змістом, проте буде здобутком самої дитини.

Ми переконані, що неможливо створити уніфіко­ване середовище, яке за змістом і формою задоволь­нить кожну дитину. Відмінності (статеві, індивідуаль­ні, вікові) очевидні, що й підтверджують результати обстеження мовних засобів та комунікативної взаємо­дії. Тому розвивальним є те середовище, яке пристосу­ється до природного темпу кожного малюка, не пору­шуючи його й не нівелюючи.

Непоодинокі приклади, коли звуковимова малюка відмінна від норм орфоепії, лексичний запас дещо мен­ший від очікуваного, та й граматична відповідність по­требує удосконалення. Однак це не заважає йому актив­но встановлювати контакти з однолітками, повсякчас наповнювати ситуації спілкування чи іншої діяльності власним досвідом, яскравими враженнями, перспекти­вою спільних інтересів та прогнозуванням результатів. Він без остраху й охоче йде на контакт не тільки з одно­літками, а й з дорослими — це свідчить про те, що його мовленнєва компетентність близька до норми.

Продуктивною формою мовленнєвого розвитку є вільна й самостійна діяльність дитини у спеціально організованому розвивальному середовищі.

Середовище буде розвивальним і комфортним для дитини за умов, коли вона матиме змогу дозувати свою мовленнєво-комунікативну діяльність, а саме:

встановлювати мовленнєву взаємодію з бажаними для неї партнерами; визначати час, тривалість контактів; перемежовувати розширення партнерів у спілку­ванні з усамітненням.

Комфортний стан — основа активної життєдіяльності. Дозуйте використання технічних засобів, прискіпливо добирайте репертуар творів, які пропонуєте дітям прослухати, регулюйте гучність та тривалість звучання. Окремо варто зазначити той факт, що за наявності великої кількості дітей, пришвидшення різних процесів життєдіяльності, фіксованих у часі, напруженого або знервованого стану педагога його мовлення може бути голосним, містити негативні відтінки нетерпіння, катего­ричності, іронії абощо. Поспостерігаймо за дитячим спіл­куванням, іграми — це те дзеркало, в якому відбиваєть­ся дорослий. А ще: чим голосніше говорить вихователь, тим голоснішими стають діти. Отже, педагогові корисно проаналізувати й визначити домірність сторонніх по­дразників, шумового фону, а поряд із цим наповнювати свої словесні методи та прийоми доброзичливістю, рів­новагою, жартами, здивуванням. Його власні мовленнєві вади тут неприпустимі.

Гармонізація взаємин педагога з дитиною є основою розкриття способів її мовленнєвої взаємодії зі світом при­роди, культури, людей та з власним внутрішнім єством. Важливо наповнювати середовище, в якому перебуває дитина, емоційними для неї подіями, фактами, позаяк емоції є базовим підґрунтям психічного розвитку. Розви­вальним є й наповнення життєдіяльності суто дитячими формами діяльності.

МОВЛЕННЯ ВИХОВАТЕЛЯ - один з основних чинників мовленнєвого розвитку дітей

Не бійтесь заглядати у словник. Це пишний яр, а не сумне провалля.

Збирайте, як розумний садівник. Достиглий овоч у Грінченка й Даля.

Не майте гніву до моїх порад. І не лінуйтесь доглядать свій сад.

Серед багатьох професійних умінь і навичок педагога чільне місце посідає знання української мови. Складови­ми мовленнєвої культури є відповідність нормам орфо­епії, стилістики, граматики, лексики, вміле збереження традицій літературної мови. Природно, кожен дорос­лий — дитя свого часу, носій особливостей рідного краю, де виріс, оволодівав мовою як засобом спілкування. Над­баннями є і діалекти, і говірки, й інтонаційні особливості, й інформаційний запас із програм шкільного навчання, де закладалися основи лінгвістичних знань.

Збереження чистоти, самобутності й краси мови — одна з важливих функцій педагога у суспільстві, адже саме він дає юному поколінню мовленнєві еталони для наслідування. Тож дбаємо про чистоту своєї мови!

Окрім вимоги чистоти мови, мовлення дорослого, який спілкується з дитиною, має задовольняти ряд важ­ливих вимог. Мовлення вихователя має бути:

чітке, виразне;

змістовне, таке, що несе достовірну інформацію;

емоційно забарвлене;

високохудожнє, збагачене образними висловлю­ваннями, синонімами, антонімами;

таке, що відповідає віковим можливостям дітей щодо змістового наповнення.

Мовлення кожної дитини має свої особливості, які відбивають її індивідуальність, середовище, в якому вона перебуває, культуру спілкування в родині тощо. Базова програма розвитку дитини дошкільного віку “Я у Світі” окреслює основні вимоги до дитячого мовлення, які є орієнтиром для вихователя:

змістовність (правильно будувати розповідь або відповідати на запитання, вміло користуватися на­явним словником);

послідовність і логічність викладу думки (само­стійно логічно будувати розповідь, відповідати на запитання, не робити великих пауз, пропусків, повторів, не відволікатися, доводити розповідь до кінця);

точність (найвдаліший, найвлучніший добір слів та словосполучень);

зрозумілість, доступність висловлювань для тих, хто слухає;

виразність (відповідність змісту, форми, інтона­ційного забарвлення, темпу, сили голосу).

ОРГАНІЗАЦІЯ МОВЛЕННЄВОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ДІТЕЙ

Осмислення минулого свідчить, що у вихованні не слід припускатися крайнощів: культивувати лише ко­лективне, групове чи, навпаки, індивідуальне на шкоду колективістським проявам особистості. Оптимальною є гармонія особистого з колективним.

Мовленнєвий розвиток дітей важко обмежити рам­ками занять, однієї змістової лінії чи сфери Базової про­грами розвитку дитини дошкільного віку “Я у Світі”, бо він наскрізно проходить через усю життєдіяльність до­шкільників. Виокремлення занять, де навчання мовлення та мови є домінуючим завданням, викликано усталеним переконанням, що певні вміння важко сформувати в інший спосіб, особливо, коли йдеться не про одну дитину, а про групу.

Зупиняючи погляд на поширеній, звичній, тради­ційній та уніфікованій формі — занятті, багато педагогів схиляється до думки, що найкраще дитина оволодіє мов­ленням, коли робота організована саме в такий спосіб. Вихователь, вибудовуючи різноманітні фронтальні за­няття, перебирає на себе то роль актора, то вчителя, то арбітра.

Як почувається дитина на традиційному занятті? Ви­хователь передусім запрошує до активного мовлення тих дітей, які завжди готові й охочі вступити у діалог, уже вкотре і досить успішно показали себе у переказуванні, розповіданні, бесіді, бо вони краще запам’ятали, зрозуміли матеріал, у них повніший лексичний запас, або ж вони смі­ливіші й відверто нетерпеливляться. Такі діти педагогічно зручні: майже завжди все знають, уміють правильно й гра­мотно відповісти, їх можна ставити за приклад “слабшим”, вони “не підведуть” при сторонніх. Рамки традиційного заняття працюють на них.

А от у кого й справді є проблеми щодо словесного формулювання думки, добору точних та влучних висловлювань, чіткої звуковимови чи дикції, ті не надто прагнуть бути активними. Причинами можуть бути невпевненість, сором’язливість, вайлуватість, уповільненість загальної моторики і темпу мовлення. Та й педаго­гові не вистачає зайвого часу й терпіння приділяти таким дітям належну увагу.

От і виходить, що для них фронталь­на форма організації — змарнований час. Вивчити вірш, переказати казку, описати картину, розповісти про бачене така дитина зуміє краще, якщо не буде затиснута у часові та структурні рамки заняття, їй потрібні інша атмосфера, умови, природний для неї темп.

Недоліки традиційного заняття:

регламентований час групового заняття не може врахувати настрій, бажання, міру зайнятості, стан усіх вихованців;

досить важко, а то й неможливо врахувати індиві­дуальний мовленнєвий досвід дошкільника;

домінування однотипних вказівок, завдань, заува­жень, вимог, заборон, повчань для всіх дітей;

порівняння дітей між собою за рівнем мовленнє­вого розвитку, комунікативної культури, ступенем засвоєння лексичного матеріалу тощо, що непри­пустиме в роботі з дітьми.

Тож поміркуймо: чи варто сьогодні надавати традицій­ному заняттю домінуючого значення, коли йдеться про індивідуальність у розвитку мовленнєвої особистості?

З точки зору ефективності мовленнєвого розвитку доціль­ніше послуговуватися міні-заняттями, що дасть змогу врахувати міру зацікавленості, інтересу дітей, дозування інформації чи завдань, розведення в часі того змістово­го наповнення, яке за умов традиційності мало означені часові рамки. Заняття як традиційна форма організації діяльності дошкільників має посісти належне місце, не претендуючи на першість, винятковість, обов’язковість.

Домінувати ж має вільна, не регламентована дорослим ді­яльність, де лише режимні процеси мають відносну уста­леність. Дошкільників варто навчити вільно й самостійно обирати в мовленнєвому розвивальному середовищі вид, форму діяльності, матеріал, зміст, партнерів, тематику, реалізуючи свій задум. Це і є знайома педагогам особистісно-орієнтована модель, яка протилежна традиційній і бере початок від дитини, а не від педагога.

Базовий компонент дошкільної освіти в Україні не заперечує заняття як одну з можливих форм організа­ції життєдіяльності дошкільника, проте не визнає його основною і, головне, найпродуктивнішою для даного періоду життя малюка формою. Бо чим менша дитина, тим більше значення в її житті мають гра, спілкування та продуктивна діяльність.

Це — ознака сьогодення і май­бутнього дошкільної освіти, позиція, на якій стоять Ба­зовий компонент дошкільної освіти в Україні, Програма розвитку та виховання дитини раннього віку “Зернятко”, а відтак і Базова програма розвитку дитини дошкільного віку “Я у Світі”.

В житті дитини має домінувати вільна, нерегламентована дорослим діяльність.

Зберігаючи термін “заняття”, наповнюємо його дещо іншим змістом: заняття як форма зайнятості дітей будь-якою діяльністю, сконцентрованість уваги, зосе­редженість на чомусь. Методичний супровід до Базової програми розвитку дитини дошкільного віку “Я у Сві­ті” рекомендує створювати умови і для самоорганізації дитиною свого буття, і для організації дорослим інди­відуальної роботи з дошкільниками та роботи у малих групах. Ідеться про міні-заняття, які мінімізовані за такими параметрами:
  • за тривалістю;
  • за обсягом змісту;
  • за кількістю дітей.
Для успішного мовленнєвого розвитку дітей важливе значення має вся життєдіяльність, що дає змогу вправляти їх у спілкуванні. Кожна життєва ситуація вимагає правдивих і зрозумілих дитині мотивів її мовленнєвої діяльності. Ця позиція потребує істотних змін у тактиці та стратегії педагогічного процесу. Тож виділяючи дитину як центр педагогічної діяльності, спробуймо розширити рамки заняття, подивитися на нього очима дитини, пе­редбачити домінування спілкування та гри, чим малюк дорожить найбільше.

Будь-які контакти з дитиною мають супроводжува­тися мовленням. Це може бути спільна з вихователем, однолітками справа чи самостійна діяльність. Ми на­зиваємо такі фрагменти грою, грою-забавою, вправа­ми, грою-заняттям, заняттям, бо дитина була зайнята спілкуванням чи діяльністю, під час якої відбувалось і спілкування.

Час не обов’язково регламентується і ціл­ком залежить від бажання та активності дитини, від її емоційно-вольової готовності та змістової заглибленос­ті. Всі без винятку заняття — це різні види діяльності, де домінують гра і спілкування. Тож яким бути завтра заняттю, а точніше — розвивально-виховній зайнятості дітей? Це пошук і теоретиків, і практиків.

Не вносячи на перших порах істотні зміни у плануван­ня окремого заняття з мовленнєвого розвитку, розкла­демо традиційне заняття на кілька частин (їх кількість може визначати вихователь самостійно, залежно від об­сягу програмового матеріалу, зацікавлення дітей, наяв­ності обладнання, посібників тощо). Тривалість кожно­го фрагмента не має перевищувати межі виникнення й утримання інтересу дітей. До того ж міні-заняття не зав­жди потребують залучення до мовленнєвої чи іншої ді­яльності всієї групи вихованців, вони орієнтовані на не­велику підгрупу дітей, які виявили інтерес, бажання до конкретного виду діяльності (індивідуально-груповий спосіб організації).

Кількість таких занять, змістове наповнення їх зумов­люється віковими особливостями дітей. Протягом дня проводяться 5, 10 чи й більше індивідуальних, групових і колективних міні-занять або, іншими словами, фраг­ментів розвивально-виховної зайнятості дошкільників, де реалізовуватиметься запланована тема. Коли ж зміс­тового матеріалу, форм і видів роботи вдосталь, а інтерес дітей не спадає, то цю тему можна розглядати протягом кількох днів. Отже, ми зможемо не лише різнобічно роз­крити її, зануритись у проблему, а й обрати такі способи, такий час, визначити таку тривалість, щоб урахувати ба­жання, наміри, уподобання кожної дитини. Зауважимо, що кількість міні-занять не підмінює собою і не перекри­ває інші види, форми педагогічного впливу, не збільшує в часі тривалість організованого пізнавального процесу.

Навпаки, міні-заняття вивільняють дитині час для са­мостійного пізнання, дослідження, вибору часу й місця виконання завдання-пропозиції, дають їй змогу самодозувати інформацію, самостійно обирати діяльність, партнерів. Зміст міні-занять проникає в усі сфери жит­тєдіяльності, змістові лінії, забезпечуючи та відбиваю­чись у всіх видах активності особистості. Виокремлення розвитку мовлення як такого неможливе без діяльності, тому мовленнєва особистість — це діяльна особистість.

Заняття як традиційна організована форма діяльності дошкільників не вилучається, а має посісти належне місце.

Періодично доцільно вдаватись і до загальногрупового способу організації. Спільне захоплення, подив, концентра­ція уваги, думки дітей протягом кількох хвилин можуть за­програмувати мовленнєву активність, яка проявлятиметься протягом дня чи й кількох днів. Тут допоможуть запитання-завдання, які потребують індивідуальних зусиль кожного без винятку. При цьому час, тривалість, обсяг зусиль, яких докла­де дитина до цієї роботи, не треба регламентувати.

Завдання можна пропонувати різні: дібрати малі фольк­лорні форми, пригадати й створити низку слів із заданим звуком, виокремити й назвати сезонні ознаки, дібрати слова-порівняння. Не варто домагатися миттєвих відпові­дей і очікувати їх від усіх водночас. По-перше, не кожний малюк здатен відразу словесно оформити свою думку, хтось соромиться публічного мовлення, комусь бракує самостій­ності.По-друге, той, хто не здатен відразу відповісти, опи­сати, пригадати, розповісти, буде повторювати почуте від інших, репродукувати чужі думки. Вважаємо за доцільне надати дитині змогу самостійно визначати час для виконан­ня завдання та обговорення його разом із вихователем чи однолітками, вибудовуючи віддалені обов’язкові рамки: “А згадані лічилки до гри розповісте до того часу, коли ми бу­демо збиратися на прогулянку (до початку обіду, після сну, до повернення додому)”.

Коли хтось із вихованців протягом дня не підійшов до педагога чи ровесника з власними міркуваннями щодо запитання-завдання, то, можливо, воно його не зацікавило, і дитячої провини в тому немає. Тож педагог має прилаш­товуватися своїми виховними діями до інтересу дитини, до історії її розвитку, але аж ніяк не втручатися в його пе­ребіг, коректуючи під планку знань, умінь, навичок. Якщо завдання викликало утруднення, це привід для індиві­дуальної роботи, де вихователь, не принижуючи гідність дитини, в довірливій, доступній, дійово-запрошувальній формі покаже їй перспективу успішної самостійної чи спільної діяльності.

Проведення міні-занять може бути:

  • сплановане, спонтанне (незаплановане заздалегідь, без попередньої підготовки), ситуативне;
  • фіксоване в часі або ж таке, тривалість якого ви­значається інтересом і бажанням дітей;
  • індивідуальне, групове, фронтальне;
  • ініційоване дітьми чи педагогом;

синтезоване за видами (розповідання казок, розі­грування сюжетів фольклорних форм, описування емоційного змісту ситуації спілкування дійових осіб, характеру персонажів);

варійоване у змінності видів діяльності (ігрової, пізнавальної, музичної, театральної, спілкування тощо).

Серед загальновідомих дидактичних вимог до заняття виокремлюються такі:

заняття має дарувати дітям емоційне задоволен­ня, що досягається створенням комфортних умов життєдіяльності та розвивального мовленнєво­го середовища з використанням жартів, гумору, прислів’їв, приказок. Настрій вихователя, його доброзичливість, щирість винятково позитивно впливають на дітей;

основний критерій оцінювання — зусилля, яких доклала дитина для досягнення мети;

ретельна підготовка міні-занять: чіткість завдань, добір цікавого та ефективного матеріалу, який би зацікавив дітей та був ефективний;

оптимальна інтенсивність навантаження. Варто до­бирати такі завдання, які були б водночас і доступ­ні, й вимагали певних інтелектуальних зусиль;

виховний характер міні-занять. Процес індиві­дуального засвоєння рідної мови, її мелодійності, яскравості виховує інтерес, повагу і любов до рід­них і близьких людей, до свого краю, до своєї куль­тури;

уникнення змагальності у мовленнєвій діяльнос­ті (на зразок: хто більше назве, швидше пригадає, виразніше розкаже, краще перекаже тощо). Не всі діти, та й дорослі, вміють вигравати та програвати. Як правило, змагальний характер не дарує дітям ні задоволення, ні користі;

активізація мовленнєвих дій у різних варіантах: роздумувати, слухати, порівнювати, зіставляти, переконувати, доводити, аргументувати, агітува­ти. Так формується навичка суспільної мовленнє­вої поведінки. Активність проявляється не лише в тому, що дитина відповідає на запитання, а й у тому, що вона готова проговорювати, відстоюва­ти свою думку. Цьому сприяють запитання різної складності, конструкції, змістового наповнення, що спонукають до відповіді-роздуму, відповіді-заперечення, відповіді-переконання, відповіді-прохання, відповіді-відмови, відповіді-протесту, відповіді-пояснення тощо;

не зловживати дисциплінарними зауваженнями, позаяк виникнення потреби в них є сигналом втра­ти чи зниження інтересу дітей.

Для успішного мовленнєвого розвитку важливе зна­чення має вся життєдіяльність, що дає змогу вправляти дітей у спілкуванні. Кожна життєва ситуація вимагає правдивих і зрозумілих дитині мотивів її мовленнєвої діяльності. Дошкільники здатні самостійно обирати в розвивальному середовищі вид, форму діяльності, ма­теріал, задум, партнерів. Такий підхід потребує від пе­дагога знання психології кожної дитини, розуміння меж її розвитку на даному етапі, комплексного охоплення всього змістового матеріалу програми та вміння цінува­ти кожну хвилину, щоб наповнити її тим змістом, який працюватиме на розвиток мовленнєвої компетентності дошкільника.

Отже, кожна особистість неповторна, має свій темп розвитку, тому й потребує індивідуального добору таких форм та способів педагогічного впливу, які були б просувальними, а не гальмівними.